Posted on Leave a comment

Rondreizen Sri Lanka: chauffeur huren of zelf rijden?

ls je zoveel mogelijk van Sri Lanka wilt zien, kun je het beste een rondreis maken over het prachtige eiland. Westerse toeristen wordt echter geadviseerd niet zelf te rijden in Sri Lanka. Een comfortabel alternatief is het huren van een voertuig met chauffeur. Zorg ervoor dat u uw Sri Lanka-visum ruim voor vertrek heeft ontvangen wanneer u uw reisvoorbereidingen treft.

Verkeersomstandigheden zijn een beetje anders in vergelijking met Europa

Terwijl het in landen als Australië, Canada of de VS normaal is om een ​​auto of busje te huren en er zelf mee op pad te gaan, is dit in Sri Lanka niet aan te raden. Het verkeer in Sri Lanka is totaal niet vergelijkbaar met dat in het Verenigd Koninkrijk (VK) of Ierland. Terwijl Britse toeristen misschien gewend zijn aan de linkerkant van de weg te rijden en rechts in te halen, zoals in Sri Lanka het geval is, is het rijgedrag van de lokale bevolking heel anders dan thuis.

Op veel plaatsen in het land kan het verkeer erg chaotisch zijn met motorfietsen en tuktuks (3-wielers) die kriskras door elkaar rijden, en claxons en zwaailichten worden heel vaak en op verschillende manieren gebruikt. Ook kunnen verkeersborden en andere wegmarkeringen onduidelijk zijn, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties onderweg. In het regenseizoen kan een groot deel van het wegennet door overstromingen zelfs onbegaanbaar worden.

colombo-verkeer

Toeristen wordt geadviseerd niet zelf te rijden

Om bovengenoemde redenen wordt het afgeraden om als toerist in Sri Lanka te rijden. Dit betekent echter niet dat men gedwongen is om de hele reis op één locatie te blijven. Er zijn genoeg alternatieven om een ​​rondreis te maken zonder zelf achter het stuur te hoeven kruipen, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of het inhuren van een privéchauffeur.

Wil je toch een auto huren in Sri Lanka en zelf op pad? Zorg dan dat je de juiste voorbereidingen hebt getroffen. Zo is niet alleen een internationaal rijbewijs vereist om zelf een auto te huren, maar is ook een aanvullende vergunning van de Sri Lankaanse overheid nodig. Helaas is Sri Lanka een van de weinige plaatsen waar ze het internationale rijbewijs niet automatisch herkennen. Voordat u een auto huurt, moet u uw internationale rijbewijs laten verifiëren door het Sri Lankaanse Department of Motor Traffic. Ook hebben alle reizigers – ongeacht of ze een auto, chauffeur of het openbaar vervoer gaan huren terwijl ze in Sri Lanka zijn – een visum nodig (ETA Sri Lanka).

Reist u met de auto of het openbaar vervoer?

Het openbaar vervoer in Sri Lanka is over het algemeen goed geregeld, maar kan soms onvoorspelbaar zijn. De meeste plaatsen op het eiland zijn met de bus te bereiken en ook met de trein kom je een heel eind. Voor kortere afstanden zijn tuktuks oftewel driewielers een zeer goede optie. Een nadeel van het openbaar vervoer in Sri Lanka is echter dat de bussen en treinen snel vol kunnen lopen. Hoewel de afstanden tussen steden kort zijn, kunnen lange busreizen vaak wat tijd in beslag nemen, omdat je meerdere keren van bus moet wisselen en er altijd vertragingen kunnen zijn. Een ander nadeel is dat afgelegen bezienswaardigheden niet alleen met het openbaar vervoer te bereiken zijn.

Rondreis met een privéchauffeur

Een van de beste manieren om flexibel en onafhankelijk door Sri Lanka te reizen, is door een auto met chauffeur te huren. Dit is een veel voorkomende praktijk en een comfortabele manier om het eiland te verkennen zonder de stress van het autorijden. Met een privéchauffeur kunt u in relatief korte tijd gemakkelijk verschillende plaatsen bezoeken en bent u niet afhankelijk van onvoorspelbaar openbaar vervoer. In de meeste gevallen kan de chauffeur tegelijkertijd ook als reisleider optreden en nuttige tips geven over restaurants, bezienswaardigheden en accommodaties enz.

Bovendien is een chauffeur in Sri Lanka voor Belgische begrippen heel betaalbaar. Voor ongeveer € 45 tot € 60 per dag kun je een auto of een busje met chauffeur huren, en vaak zijn de kosten voor brandstof en parkeren inbegrepen. In de praktijk is de prijs voor het huren van een auto met privéchauffeur vaak niet veel hoger dan voor het huren van een auto alleen.

Vraag uw Sri Lanka visum eenvoudig online aan

Om naar Sri Lanka te kunnen reizen, moet u naast een geldig paspoort (dat minimaal 6 maanden geldig moet zijn vanaf de dag van aankomst) en retourvliegtickets ook in het bezit zijn van een Sri Lanka-visum. Via deze website kunt u 24 uur per dag de aanvraag voor het Sri Lanka-visum indienen. Wacht hier niet te lang mee. Gemiddeld wordt de aanvraag binnen 48 uur verwerkt. Het is echter mogelijk dat de verlening van het visum langer duurt omdat uw aanvraag wordt onderworpen aan een controle van de immigratiedienst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *